Na kaj morate biti pozorni pri nakupu tiskalnika?

By | 3 junija, 2019

V prispevku bomo sicer uporabljati izraz tiskalnik, vendar pa imamo pri tem v mislih tudi multifunkcijske naprave, ki služijo za skeniranje, fotokopiranje in klasično tiskanje. V današnjih časih so namreč tiskalniki že tako napredni, da omogočajo vse to v eni sami napravi. Kako torej izbrati tako napravo, ki vam bo kar najbolje služila pri vašem delu?

V čem se tiskalniki razlikujejo med sabo?

Na trgu je pester nabor raznoraznih naprav za tiskanje, skeniranje in fotokopiranje. Kako torej izbrati tako napravo, ki bo prava za vas?

Vprašajte se, kaj sploh potrebujete. V kakšne namene boste uporabljali tiskalnik? Boste tiskali le enkrat na vsake toliko ali se bo tiskanje izvajalo na vsakodnevni ravni in v večjih količinah? V večjem obsegu kot nameravate tiskati in večjo kvaliteto, kot zahtevate, bolj globoko boste morali seči v žep, da si boste zagotovili naoravo, ki vam bo nudila, kar potrebujete.

Če je tiskanja v podjetju veliko, vam je verjetno pomembna tudi hitrost tiskalnika. To preverite med karakteristikami. Gre za vrednost ppm, ki pomeni število natisnjenih strani na minuto. Ta vrednost je drugačna, če se poslužujete tiskanja v črni ali v barvah. Barvno tiskanje je seveda nekoliko počasneje.

Skupaj s hitrostjo tiskanja gre vštric tudi kapaciteta za papir. Večjo kapaciteto kot vam tiskalnik zagotavlja, manj vam bo treba posegati v procesu tiskanja, kopiranja ali skeniranja.

Seveda vam je verjetno zelo pomembno, da bo tisk kakovosten. Sploh če boste napravo uporabljali v poslovne namene. Nekateri tiskalniki se bolje obnesejo pri tiskanju črno-belih strani, drugi so boljši s fotografijami in slikami. Izberite takega, ki vam bo nudil tisto, kar potrebujete vi.

In kaj je še pomembno? Seveda se morate odločiti vi sami. Če potrebujete kakšne posebne funkcije povezljivosti s pametnim telefonom, tablico ali z več računalniki, se seveda prepričajte, da vas lahko tiskalnik pri tem podpre. POsvetujte se s strokovnjakom, ki vam bo lahko nudil informacije, ki jih potrebujete.