Izdajanje računov prek davčne blagajne

By | 15 junija, 2019

Izdajanje računov je logična posledica vsake opravljene storitve in dobave izdelkov. Podjetje račun izda strankam z namenom, da stranki preda vse potrebne podatke, da plača za storitev. Obstajajo različni načini, kako se lahko račune izda. Eden izmed njih je tudi prek davčne blagajne. Ta metoda pride v poštev za tista podjetja, ki pričakujejo gotovinsko plačilo s strani strank. Gre za plačilo, pri čemer se plača z bankovci, kovanci, s plačilno kartico ali s čekom.

Kako pridobiti in uporabljati davčno blagajno?

Izdajanje računov prek davčne blagajne je že kar nekaj časa na voljo. Če se je v preteklosti račune izstavljalo prek pelargonskih blokcev, je to sodobna metoda, ki jih je nadomestila. Da bi lahko račune izstavljali na tak način, si morate najprej priskrbeti internetno povezavo ter digitalno potrdilo. Potem potrebujete programsko opremo, ki jo boste naložili na računalnik ali na tablico. Potrebujete še poseben tiskalnik za tiskanje računov in predalček, kamor boste lahko shranjevali denar.

Ob prvi prijavi v sistem boste morali vnesti podatke o izdajatelju, o poslovnem prostoru ali več njih, od koder se bodo računi izstavljali. Ko boste izpolnili vse potrebne podatke, napoči čas, ko boste lahko izstavili prvi račun. Prednost izdajanja računov prek davčne blagajne je v tem, da je postopek zelo poeostavljen. Vsi podatki so že ponastavljeni. Samo poljubno spreminjate vrsto in količino izdelkov, ki jih boste zaračunali vsaki od strank.

Seveda se lahko pojavi problem, če gre za podjetje, ki nima dostopa do internetne povezave. To se lahko pojavi sploh v primeru, če gre za kakšno gorsko kočo ali nekega drugega ponudnika, ki se nahaja na precej oddaljeni lokaciji. V tem primeru se je možno izdajanja računa lotiti tudi prek vezane knjige računov. To opcijo se je prav tako pametno posluževati kot opcijo B, saj lahko v primeru izpada električne energije ali okvare naprave vseeno izdate račun in nemoteno poslujete naprej.