Enostavno poslovanje z e računi

By | 27 januarja, 2017

Proračunski uporabniki nedvomno že vedo, da jih Zakon o opravljanju plačilnih storitev za proračunske uporabnike zavezuje k izdajanju in prejemanju e računov. Zakon, ki prinaša e račun, je stopil v veljavo že z začetkom leta 2015, tako da za relevantne stranke ni nobeno presenečenje. Morda pa poslovanje s tovrstnimi elektronskimi računi vseeno še ni povsem optimizirano – v preteklih letih so se namreč razvile različne rešitve, ki bodo morda olajšale življenje podjetnikom, ki morajo poslovati na ta način.

E račun: izdajanje in prejemanje

Zahteve glede izdajanja in prejemanja e računov urejajo ustrezni predpisi, ki služijo kot podlaga za izvajanje teh dejavnosti. Ni pa se treba nanašati neposredno na zakon. Pri poslovanju z e računi pomagajo različni posredniki, ki olajšajo tako obveznosti glede zakonske ustreznosti, kot tudi čisto praktične zagate, ki se pojavijo ob elektronskem obračunavanju.

S koriščenjem storitev dobrih posrednikov ni treba skrbeti za to, kako so računi sestavljeni, ali vsebujejo vse zahtevane dele in predpisane informacije. Prevzamejo tako izdajanje in prejemanje računov, kot tudi samo pripravo in urejanje e računov. Ti morajo biti namreč ustrezno urejeni, imeti morajo XML strukturo po shemi eSLOG in ustrezno XML ovojnico. Glede tega vam ne bo treba skrbeti, če to opravilo zaupate zanesljivemu posredniku.

Seveda poslovanje na ta način prinaša še številne druge koristi. Če se pri poslovanju z e računi zanesete na kakovostnega partnerja, boste lahko koristili prednosti, ki izhajajo iz avtomatizacije in funkcionalnosti elektronskega poslovanja. Z varno hrambo izdanih in prejetih računov lahko enostavno nadzirate svoje dejavnosti, prihodke in odhodke. S priročnim spletnim vmesnikom je poslovanje enostavno in hitro, tudi na mobilnikih in tablicah. Prihranek časa in skrbi boste pretvorili v denar, pri tem pa spoznali mnoge prednosti, ki jih prinaša e račun – če seveda imate dobrega posrednika, ki vam bo to olajšal. Če ga še nimate, le poiščite pravega!