Najenostavnejši način optimizacije tiskanja

By | 26 februarja, 2017

Če ste eni izmed tistih, ki še vztrajate pri uporabi papirja pri svojem poslovanju, potem vam bo gotovo koristil kakšen nasvet za optimizacijo tiskanja. V mnogih podjetjih, ki še pogosto tiskajo in kopirajo, so stroški, povezani s tem, nezanemarljivi, če ne pa vsaj nepotrebni. Sploh zato, ker je v številnih primerih znižanje stroškov tiskanja enostavno doseči.

V tistih podjetjih, kjer je proces tiskanja že utečen, verjetno glavnino s tem povezanih stroškov predstavljajo kartuše oziroma tonerji, morda celo servis tiskalnika. Tu je smiselno preveriti, kaj in zakaj se tiska. Hitro se da znižati stroške tiskanja že s tem, da prenehamo s tiskanjem nepotrebnih dokumentov in tiskamo samo tisto, kar res potrebujemo na papirju. Na ta način bo manjkrat potrebno tudi vzdrževanje opreme. Sodobna tehnologija omogoča hranjenje mnogih dokumentov kar v digitalni obliki in to ni noben problem. Tudi pri dokumentih, ki jih je treba nujno tiskati, je možno nekaj privarčevati – če jih le preoblikujete, morda skrajšate, odstranite nepotrebne dele in tako naprej. Na prvi pogled to morda ne vodi v drastično znižanje stroškov tiskanja, a na dolgi rok se takšni ukrepi hitro izkažejo, posebej v podjetjih, ki redno tiskajo.

Veliko bolj opazne spremembe je seveda možno doseči z izbiro novih tiskalnikov, saj bo tedajdo servisa tiskalnika prišlo bolj poredkoma. To ni možnost le za tiste, ki opreme še nimajo, temveč tudi za podjetnike, ki bi radi res popolnoma optimizirali tiskanje. Včasih je smiselno staro opremo odprodati ali celo zavreči, nato pa kupiti novo, ki bo na dolgi rok varčnejša in cenovno ugodnejša, servis pa cenejši in hitrejši. V takšnem primeru seveda upoštevamo cene kartuš oziroma tonerjev, ki običajno ob rednem tiskanju hitro preseže ceno novih naprav.

Ena izmed odličnih možnosti za znižanje stroškov tiskanja pa je najem opreme. Ta je v določenih primerih gotovo optimalna rešitev – predvsem v tistih podjetjih, ki se s tiskanjem srečujejo le občasno, pri kakšnih večjih projektih. Mesečni najem tiskalnika je namreč le zanemarljiv strošek, pa vseeno dobite v uporabo zmogljiv tiskalnik za praktično neomejeno tiskanje!