Zaščita znamke

By | 10 junija, 2016

Zaščita znamke je proces s katerim si podjetje zagotovi celostne pravice do uporabe proizvoda ali storitve. Podjetniki, ki namenijo življenje izpopolnjevanju proizvodov ali storitev, si ne želijo, da bi njihova inovacija prešla pod napačne roke ali pa da bi nekdo enostavno ukradel njihovo idejo. Zato je zaščita znamke zelo pametna odločitev.

Skozi čas in uspešno poslovanje, si podjetje ustvari določen ugled in prepoznavnost na trgu. Ravno ta prepoznavnost je odvisna od znamke. Verjetno imamo vsi v glavi določena podjetja, ki so znana po njihovi znamki.

Kaj natančneje je znamka? Znamka je zunanja podoba podjetja. Je logotip, geslo, rek, kombinacija barv, ikona, predmet.  Nekaj kar je vidno in opazno. Ker je torej znamka srce podjetja, je zelo pomembno, da je le ta ustrezno zaščitena.

bank-note-209104_1280

Kako do zaščite blagovne znamke?

Ker gre za vse prej kot enostavne proces, vam predlagamo, da se za zaščito obrnete na pravno pomoč. Kljub temu pa morate registracijo prijaviti na Uradu Republike Slovenije za intelektualno lastnino. Proces zaščite vas bo stal nekaj sto evrov, kar se pa ne morem primerjati s škodo, ki bi jo utrpeli ob kraji vaše inovativnosti. Torej bo vaša znamka bolj varna, hkrati pa boste zmanjšali možnost pravnih sporov. Nekako bi rekli, da s tem postavite temelje vašemu poslovanju za prihodnost. Zaščita blagovne znamke se izvede dokaj hitro. Je pa potrebno omeniti, da tovrstna registracija znamke ne pomeni globalne zaščite, temveč le za območje Slovenije. V primeru, da poslujete še na tujih trgih, potem morate zaščito znamke prijaviti tamkajšnjim organom ali pa preko Urada EU za intelektualno lastnino.