Gibljiva oziroma obratna sredstva

By | 7 novembra, 2018

Kaj so gibljiva sredstva?

Morda ste že večkrat slišali za izraz gibljiva oziroma obratna sredstva, pa niste točno vedeli za kaj gre. V primerjavi s stalnimi sredstvi, ki obliko spremenijo le v dolgem časovnem obdobju, pa se obratna sredstva iz ene v drugo obliko pretvarjajo ves čas. Ali vsaj v obdobju, krajšem od enega leta.

Da bi podjetje lahko nemoteno poslovalo, mora imeti za to na razpolago določena sredstva. V prvi fazi si je treba priskrbeti finančna sredstva. Z denarjem nato lahko podjetje kupi tudi druga sredstva, ki jih potrebuje. Če se ukvarja s proizvodnjo, mora imeti na razpolago potreben material, delovna sredstva. Z njimi nato proizvede končne izdelke, ki jih lahko proda in v zameno od strank spet pridobi denar.

Pri nekaterih tipih podjetij se sredstva zelo hitro pretvarjajo iz ene oblike v drugo. Primer za to je restavracija. Najprej se sredstva nahajajo v obliki sestavin, iz katerih se pripravi želen obrok. Gre torej za prvo od oblik sredstev. V drugi fazi se sestavine pretvorijo v končni izdelek oziroma hrano, s katero se postreže gostom. Gosti za postrežbo poravnajo določen znesek. Tako je denar še ena oblika obratnih sredstev. Z denarjem pa nato podjetje spet lahko kupi surovine za pripravo hrane.

Kaj storiti, ko se podjetje znajde v pomanjkanju obratnih sredstev?

S tem, ko v podjetju zmanjka obratnih sredstev, to seveda učinkuje na celotne proces. Ta ne more več nemoteno delovati. Denar je namreč gorivo za delovanje vsakega podjetja. Podjetja različno pristopajo do problema z likvidnostjo. Če podjetje nima dovolj lastnih sredstev, se mora seveda posluževati zunanjih virov. Lahko se odloči za posojilo pri banki. Vendar pa mora za to izpolnjevati določene pogoje. Če jih ne, kar je pogosto sploh pri novonastalih podjetjih, ta varianta ne pride v poštev.

Kot rešitev se lahko v tem primeru pokaže ponudnik odstopa terjatev. Ta namreč po sklenitvi pogodbe podjetju povrne vsa sredstva, ki jih ta terja od strank, ampak mu jih te še niso izplačale. Tako si predčasno zagotovi denar, na katerega bi sicer čakalo še več tednov ali celo mesecev. To podjetju omogoči, da si lahko finančno opomore in da lahko poslovanje nemoteno poteka naprej.