Največja napaka na začetku kariere

By | 20 februarja, 2016

Največja napaka po študiju je bila, ko sem sprejela prvo ponudbo za delo. Kar nekaj neuspelih razgovorov za službe je bilo za mano in končno sem dobila priložnosti, ki sem si jo želela.

Na razgovoru sem pazljivo poslušala vse, kar so mi govorili in ponujali. Od prednosti do pomanjkljivosti, nakar so prešli na plačilo. Plačilo ni bilo visoko. Bilo je primerno položaju, kar sem tudi pričakovala. Konec koncev sem jaz prosila za delo in sem pristala na prvo ponudbo.

Nato, po nekaj mesecih, sem se začela zavedati, da sem morda naredila eno večjih napak v karieri. Napaka je bila, da se na razgovoru nisem pogajala za plačilo. Nato je sledila gospodarska kriza in plača je ostala nespremenjena še naslednja leta.

Zavedam pa se, da nisem edina, ki naredi to napako. Kar 49 % ljudi sprejme prvo ponudbo, ki jim jo ponudijo delodajalci. Raziskave kažejo, da ljudje, ki se pogajajo za plačo, v življenju zaslužijo precej več denarja kot ljudje, ki se ne pogajajo.

To seveda ne pomeni, da se položaja ne da popravit. Ker sem v kasnejših letih bila bolj samozavestna, sem zadeve lahko obrnila v svojo korist. Kljub temu ni zagotovo, da bi podjetje tedaj pristalo na mojo prošnjo pri pogajanju za višjo plačo. Ampak, če bi bila bolj samozavestna že na začetku kariere, bi to zagotovo vprašala. Konec koncev si tudi večina delodajalcev želi, da zaposleni skrbijo za svojo prihodnost.

Kaj bi se zgodilo, če bi vprašala, na žalost, ne bom izvedela nikoli.