Prav vsak podjetnik si še ni priskrbel e blagajne – ste med njimi?

By | 17 februarja, 2016

Nova zakonodaja, ki je aktualna od drugega januarja dalje, se še vedno ni vsidrala v poslovanje prav vseh podjetnikov v Sloveniji. Predvsem starejši so tisti, ki imajo težave z uvedbo davčnih blagajn, saj jim tehnologija ni tako blizu kot njihovim mlajšim kolegom. Mnogi zato še vedno uporabljajo vezane knjige računov, ki pa so nekoliko zamudnejše in zahtevajo nepotrebno dvojno delo. Ne glede na možnost uporabe vezanih knjig računov pa te možnosti že kmalu ne bo več; te bodo namreč lahko v uporabi le še do zadnjega decembra v letu 2017. V poštev bo tedaj prišla le še e blagajna.

Številna podjetja na pomoč z enostavnejšimi e blagajnami

V novi zakonodaji pa so poslovne priložnosti našla tudi nekatera slovenska podjetja, ki so razvila primerno programsko opremo – aplikacije za vodenje POS sistemov v malih, srednje velikih in velikih podjetjih. Te z zagotovili, da “bodo programi delali namesto vas”, e blagajne tržijo in prodajajo podjetjem po Sloveniji, ki morajo ugoditi zakonskim predpostavkam, če se želijo izogniti plačilu kazni, ki jih izdajajo FURS-ovi inšpektorji pospešeno od februarja dalje za neuporabo davčnih blagajn.

Paziti je treba predvsem na kakovost, varnost in racionalnost e blagajne

Kaj je treba še posebej paziti, ko se odločamo za ponudnika e blagajne? Da bi si zagotovili kar čimvečji prihranek pri času (saj poznate pregovor “ča s je denar”, kajne?), poskusite poiskati takšno programsko opremo, ki bo čim bolj kakovostna. To pomeni, da mora ponudnik zagotavljati redne posodobitve ter tudi morebitna popravila, če bodo ta potrebna. Ne želite si izgubljati časa še s popravili oziroma z iskanjem servisa za svoj novi tiskalnik računov, kajne?

Obvezno mora ponudnik zagotoviti tudi varnost podatkov, ki jih e blagajna shranjuje. Če ne boste imeli varno shranjenih podatkov, lahko izgubite pomembne stranke, ko bodo le-te enkrat spoznale, da ne poslujete varno (in verjemite, da bodo to slej ko prej ugotovile).

Da se ne bi opekli, vam priporočamo, da vnaprej ugotovite, koliko vas bo nova davčna e blagajna stala. Strošek mora biti fiksen in vnaprej dogovorjen; poskusite se dogovoriti tudi za kakšen popust ali za testno obdobje, v katerem bo uporaba brezplačna. Tako boste lahko ugotovili, ali vam program ustreza, ali pa boste morda raje poiskali kakšnega drugega pri drugem ponudniku.

Dodaj odgovor