Miza namesto pisarne

By | 22 julija, 2019

Verjetno se v sanjah marsikaterega podjetnika pojavlja velika svetla pisarna v zgornjih nadstropjih visoke stolpnice. Masivna pisalna miza in udoben direktorski stol nedvomno predstavljata zavidanja vredno delovno mesto, po drugi strani pa je treba priznati, da takšna ekstravaganca v večini primerov preprosto ni potrebna. Predvsem manjši podjetniki, ki opravljajo tihe dejavnosti in ne potrebujejo lastnih poslovnih prostorov, bodo v prestižni pisarni uživali le toliko časa, dokler ne dobijo položnice za plačilo najemnine. Vlogo pisarne v poslovnem centru lahko za takšne podjetnike učinkovito nadomesti že preprosta miza v Ljubljani, ki zadošča za vse delovne potrebe, a ne zahteva niti približno toliko denarja kot pisarna.

Govorimo seveda o coworkingu, ki je alternativa lastnim delovnim prostorom. Ta oblika dela prinaša vse prednosti pisarne, ne zahteva pa praktično nikakršnega omembe vrednega finančnega vložka. Popularnost coworkinga v zadnjih letih dokazuje, da je možnost nadvse privlačna za samostojne in druge podjetnike ter delavce, ki jim za opravljanje svoje dejavnosti zadostuje že pisalna miza. V Ljubljani je kar nekaj možnosti za coworking, tako da bo vsak našel nekaj zase.

Coworking prinaša več kot le mizo

Zgolj miza seveda ni primeren nadomestek za pisarno, a na srečo k njej spada še vsa potrebna infrastruktura, ki je v sodobnih pisarnah samoumevna. Osnove, kot so streha nad glavo, udoben stol, povezava z električnim omrežjem in dostop do interneta, zagotavlja vsako coworking mesto, mnoga pa prinašajo še dodatke, ki lahko spremenijo delo v čisti užitek – na primer kuhinjo, kotiček za sprostitev, konferenčno sobo in podobno. Veliko prednosti coworkinga izhaja tudi iz lokacije. Miza v Ljubljani, ki jo nudi coworking v poslovnem centru, je lahko več vredna od cele pisarne na manj ugodni lokaciji. Da ne govorimo o tem, kako drage so najemnine za pisarne v prestižnih poslovnih središčih večjih mest – coworking miza v Ljubljani pa je cenovno dostopna tudi samostojnim podjetnikom na samem začetku poslovne poti!

Poleg mize, infrastrukture, opreme in lokacije pa coworking združuje tudi ljudi, ki se pogosto izkažejo za eno izmed ključnih prednosti. Pri tem seveda svoje odigra tudi kanček sreče, predvsem za tiste, ki se radi družijo s svojimi sodelavci – v skupni pisarni dela več različnih ljudi, ki so bolj ali manj zainteresirani za druženje in mreženje. Posrečena skupina bo v coworkingu odlično delovala in obiskovanje delovnega mesta ne bo težko, medtem ko v nasprotnem primeru coworking miza postane le delovno mesto, na katerem boste preživljali dolgočasne ure delovnega časa. Na srečo večinoma najdemo osebe, ki spodbujajo učinkovito in prijetno delovno okolje, saj coworking pritegne prav te.