Kaj so izterjatve in kako se jih lotiti?

By | 22 maja, 2018

Izterjatve zavzemajo vse postopke, ki se jih podjetje poslužuje z namenom, da bi od stranke dobilo znesek, ki mu pripada. Ko podjetje za stranko opravi določeno storitev ali ji dobavi želeno blago, ob tem izstavi tudi račun, na katerem so navedeni podatki o datumu opravljene storitve, vrsti storitve, količini ter skupnem znesku, ki naj bi mu ga stranka nakazala do v računu navedenega roka zapadlosti. Včasih se zgodi, da kljub temu, da je rok za izplačilo že potekel, zneska še vedno ni na TRR podjetja. Da bi podjetje od stranke vseeno dobilo nazaj pripadajočo vsoto, mora ubrati razne postopke izterjatve.

Kateri so postopki izterjatve, ki se jih podjetje lahko poslužuje?

Podjetje lahko ubere različne taktike izterjatve. Priporočljivo je, da vedno do stranke pristopa korektno in s spoštljivim odnosom. Sploh v primeru, ko gre za dolgoletno stranko, ki je odgovorna že za velik priliv finančnih sredstev v podjetje, je smiselno tehtno premisliti. Napačne poteze lahko omajejo dober odnos in mnenje, ki ga ima stranka o vašem podjetju.

Tako se priporoča, da gre najprej za prijazen opomin, v katerem razložite osnovne zadeve, vezane na neporavnan račun. Stranki razložite, katere storitve je pri vas koristila, kakšne je bila njihova količina in vrednost ter do kdaj je bil čas za poravnavo računa. V opominu lahko prijazno povprašate, kakšni so razlogi za neplačilo. Poleg tega, da je stranka pozabila plačati račun, obstaja tudi možnost, da se je znašla v trenutni finančni zagati. V tem primeru lahko pokažete nekaj razumevanja in se skupaj dogovorite za kasnejši termin, do katerega stranka meni, da bodo težave že razrešene.

Včasih stranka prejme več opominom, vendar tega še vedno ne jemlje resno ali pa obljublja, da bo plačala pa ne. Izterjatve se je v tem primeru smiselno lotiti na druge načine. Pametno je v sam postopek vključiti tretjo osebo, ki da vsemu skupaj večjo težo in s tem pokažete, da ne boste zlepa odnehali. Kot dobra pomoč se lahko izkaže podjetje, ki se profesionalno ukvarja z izterjavami. Nekateri pa se odločijo tudi za pravno pomoč, pri čemer v postopek stopi odvetnik ali pa se primer da celo na sodišče. Gre pa v teh primerih za plačljive postopke, uspeh pa seveda ni zagotovljen.