Zdravljenje zob pri osebnem zobozdravniku

By | 9 januarja, 2021

Osebnega zobozdravnika redno obiskujemo za preglede, včasih pa je potrebno tudi zdravljenje zob. V nekaterih primerih imamo morda celo hude težave, ki zahtevajo večje posege, običajno pa gre za kakšna osnovna zdravljenja, ki jih ni tako težko opraviti. V vsakem primeru je pravi naslov za takšne posege osebni zobozdravnik, ki bo znal težave odpraviti ali pa napotil na dodatne preglede in posege pri specialistih. Prav tako lahko že osebni zobozdravnik včasih zazna simptome kakšnih bolezni ali pomaga pri preventivi.

Seveda moramo tudi sami doma vestno skrbeti za zdravje svojih zob. Tako zdravljenje zob pravzaprav sploh ne bo potrebno, saj z dobro preventivo in ustrezno ustno higieno preprečimo razvoj večine pogostih obolenj. V kombinaciji z rednimi kontrolnimi pregledi je ta pristop zelo učinkovit, čeprav tveganja ne moremo nikoli povsem izničiti – še vedno pride lahko do kakšnih poškodb, zobje pa so dovzetni tudi za staranje in obrabo ali pa pokažejo kakšne težave, ki izvirajo iz genetike. V vsakem primeru je treba morebitne težave nasloviti čim prej, če je mogoče že preventivno, če ne pa poskrbimo za zdravljenje zob takoj, ko se pojavijo prvi znaki obolenj.

Osnovno zdravljenje zob

Nekatere težave so precej pogoste. Predvsem to velja za tista obolenja, ki se razvijejo v primeru pomanjkljive ustne higiene, prav tako imajo zobozdravniki veliko dela z otroki, saj so njihovi zobje bolj občutljivi na razne neugodne dejavnike.

Tako so storitve, ki jih opravljajo osebni zobozdravniki, večinoma usmerjena na osnovno zdravljenje zob. Izstopa karies oziroma zobna gniloba, ki je daleč najpogostejša zobna bolezen. Ker se tako pogosto pojavlja, je včasih ne jemljemo za posebej resno, a v resnici lahko hitro uniči celoten zob, zato je pametno ukrepati hitro. Zdravljenje posledic kariesa je ena izmed najpogostejših storitev, ki jih koristimo pri osebnih zobozdravnikih.

Zelo koristne so seveda tudi druge storitve te vrste. Osebni zobozdravnik bo prepoznal razvoj parodontoze in drugih bolezni obzobnih tkiv, ravno to so obolenja, pri katerih je lahko že osnovno zdravljenje zob v prvi fazi zelo učinkovito. Če razvoj obolenja zanemarjamo, bo potreben bistveno zahtevnejši poseg.

Zahtevno zdravljenje zob

Zobozdravniki se seveda ukvarjajo tudi z večjimi izzivi. Razvoj parodontoze je le en primer, kar nekaj drugih primerov bi lahko še omenili. Posebna zanimivost je recimo zdravljenje brezzobosti – zobje lahko izpadejo iz različnih razlogov in ponavadi jih je pametno takoj nadomestiti. Uporabljajo se zobni implantati in protetični nadomestki, imamo pa na voljo tudi druge rešitve. Zelo prepričljive so rešitve, ki jih nudijo izkušeni zdravniki pri zdravljenju popolne brezzobosti, možno pa je uspešno rekonstruirati tudi močno poškodovano zobovje.

Druge zobozdravniške storitve

Zdravljenje zob je ob rednih pregledih najpomembnejše delo zobozdravnikov. Imamo pa na voljo še druge storitve, ki jih lahko s pridom izkoristimo, če želimo za svoje zobe kar najbolje poskrbeti. Dober primer takšnih storitev so posegi, ki se opravljajo za izboljšanje ustne higiene, recimo čiščenje zobnega kamna. Prav tako se lahko odločimo za storitve s področja estetskega zobozdravstva, posebno vrsto zobozdravniških storitev pa ponujajo še ortodonti. Na enem mestu lahko torej poskrbimo tako za zdravljenje zob kot za druge storitve, ki pomagajo pri ohranjanju lepega in zdravega zobovja.