Zdravi zaposleni na delovnem mestu uživajo sadje

By | 27 junija, 2020

Skrb za zdravje na delovnem mestu postaja vedno bolj pomembna komponenta, saj so zdravi zaposleni tudi bolj zadovoljni pri opravljanju svojega dela, visoko motivirani in posledično tudi bolj produktivni. Podjetja delavcem ne morejo med delovnim časom zagotoviti rekreacije, vendar pa lahko poskrbijo, da ima zdrava pisarna vedno na voljo sadje, ki je polno mineralov in vitaminov.

Hitenje in naporno delo zahtevata od posameznika, da je skozi ves delovnik osredotočen na delo. Nekateri delavci si zato niti ne vzamejo časa za malico. Veliko njih lakoto preganja tudi z nezdravimi prigrizki, kot so razne čokoladice, piškoti, čipsi in drugo. Podjetja imajo lahko tudi avtomate s hrano, vendar so ta živila visoko kalorična in hkrati ne vsebujejo zdravju pomembnih hranil. Kako torej delavcem zagotoviti okusno in zdravo malico?

Ažurna dostava sadja v zabojčkih

Delavci si lahko v službo prinesejo svojo malico ali sadje, vendar večina tega ne stori, saj morajo misliti na to, da je potrebno iti v trgovino, nato shraniti živila v hladilniku in jih zjutraj vzeti s sabo na delo. Zato podjetje lahko svojim delavcem zagotovi okusno in sveže sadje, pri čemer je zabojčke mogoče naročiti kar preko spletne strani ponudnika.

Naročilo lahko vsebuje že standardiziran paket oziroma zabojček ali pa zabojček po meri. To pomeni, da se označi količina sadja in vrsta sadja. Sadeži pa se lahko tudi menjujejo, saj ponudnik stremi k temu, da so sadeži lokalno pridelani in sezonske narave. V ponudbi pa je na voljo tudi okusno tropsko sadje. Zabojček nato dostavijo v pisarno, zdravi zaposleni pa iz zabojčka lahko vzamejo sadeže po izbiri in jih pojedo za čas malice ali pa kot zdrav prigrizek med delom.

Zdravi zaposleni pijejo smoothije namesto kave

Kava je znana kot poživilo, saj pospeši krvni pretok in daje energijo. Vendar s kavo ne gre pretiravati, saj se njen učinek izniči po treh skodelicah na dan. Veliko delavcev je na koncu delovnega dne že utrujenih in si želijo povečati raven energije, zato posežejo po dodatni skodelici kave ali pa po energijski pijači, ki vsebuje še več kofeina.

Na drugi strani pa je znano, da smoothiji dajo telesu več energije kot kava, saj zmiksano sadje z dodatki, kot je ingver, vsebuje mnogo vitaminov in mineralov, ki telo napolnijo z energijo, ki traja dlje časa in ne povzroča razbijanja srca in dehidracije. Podjetje lahko v pisarno naroči tudi smoothije za vsakega delavca v 250 ml stekleničkah, ki vsebujejo sveže in okusno sadje, ki ga ponudnik zmiksa v blenderju na isti dan dostave.

Zdravi zaposleni izbirajo prigrizke brez sladkorja

Nezdravi prigrizki so vsekakor tisti, ki vsebujejo veliko sladkorja in nasičenih maščob, kot so trans maščobe. To so predvsem različne čokoladne tablice, piškoti, napolitanke, rogljički iz pakirane embalaže in drugo. Prigrizki polni sladkorja dajejo energijo le za kratek čas, potem pa energija strmo pade.

Mnogo bolj zdravi so različni oreščki, kot so mandlji, brazilski oreščki, orehi in lešniki, ki vsebujejo esencialne maščobe, ki pozitivno vplivajo na zdravje srca. Zdravi zaposleni lahko v pisarno naročijo dostavo različnih vrst oreščkov v pakiranjih po 200 gramov.