Odkup računov preprečuje izgube

By | 20 decembra, 2021

Pri poslovanju gotovo ne želimo imeti izgub, še posebej v primeru, da smo že opravili delo oziroma dobavili izdelke. Odkup računov preprečuje oziroma vsaj omili tiste izgube, ki bi jih imeli zaradi problematičnih kupcev. Na ta način lahko nekaj iztržimo tudi od zapadlih terjatev, pri katerih ne moremo več pričakovati uspešne razrešitve.

Plačilna disciplina je lahko zelo problematična, če se pri svojem poslovanju zanašamo na nemoten dotok sredstev iz prodaje. Pa tudi sicer je lepo, če dobimo račune pravočasno plačane in se nam ni treba ukvarjati s terjatvami. Zato obstajajo tudi možnosti za odkup nezapadlih terjatev, čeprav odkup računov običajno pomeni prodajo zapadlih terjatev, ki jih sami ne moremo izterjati. V obeh primerih imamo na voljo dobre rešitve.

Na odkup računov vpliva več faktorjev

Ponudba za odkup terjatev je oblikovana na podlagi lastnosti posamezne terjatve. Ne moremo torej pričakovati, da bomo lahko dobili že vnaprej postavljen kak cenik ali kaj podobnega. Lahko pa se vsaj približno orientiramo, če upoštevamo nekatere lastnosti terjatve.

Med ključnimi faktorji je recimo starost računa. Stare zapadle terjatve, na katere je dolžnik morda že pozabil, so zelo problematične in verjetno bo težko izterjati denar. Zato ob odkupu tudi ne bomo dobili veliko denarja, saj terjatev predstavlja tveganje za novega prevzemnika. Enako velja za terjatve z visokim zneskom, včasih preprosto ne moremo pričakovati, da bomo lahko izterjali celotno plačilo. Se pa splača poznati dolžnika in ugotoviti, ali sploh ima plačilno sposobnost – boniteta kupca je kritičnega pomena za odkup računov, saj se na tej podlagi ugotavlja, ali terjatev sploh ima kakšno vrednost.

Včasih lahko stare terjatve dobro prodamo, a to običajno velja v primeru, da bi morda uspeli tudi sami z nekaj truda izterjati dolgove. Tako je odkup računov pogosteje rešitev v skrajnih primerih, ko smo nad izterjavo že obupali. Namesto, da bi se sprijaznili z izgubo, terjatve prodamo in iztržimo vsaj nekaj denarja, ki ublaži izgubo.

Koliko iztržimo za odkup računov?

Kakšne so torej dejanske številke? Če upoštevamo vse zgoraj omenjene faktorje, lahko vsaj okvirno ugotovimo, koliko so vredne naše terjatve. Znesek se običajno postavi kot procent zneska na računu, včasih pa tudi kot fiksen znesek za odkup. Pri starih terjatvah in plačilno nesposobnih dolžnikih ne moremo pričakovati kaj več kot 10 odstotkov, pri problematičnih terjatvah seveda tudi manj.

Odkup računov, ki niso tako problematični za izterjavo, pa nam lahko povrne bistveno višji delež zneska. Brez težav najdemo tudi ponudbe za 50% in več. Zanimiva je tudi ponudba za odkup nezapadlih terjatev, pri katerih običajno računamo na kar 99% zneska, je pa to seveda povsem drugačna storitev.

Odkup računov pred zapadlostjo

Nezapadle terjatve, pri katerih lahko pričakujemo plačilo brez problema, je pogosto nesmiselno prodajati. Enostavno počakamo na plačilo s strani kupca in to je to. A včasih je tudi v takšni situaciji pametno premisliti o možnostih za odkup – tako namreč takoj dobimo denar in ni treba čakati do datuma zapadlosti. Iztržimo skoraj celoten znesek, hkrati pa se rešimo dela z upravljanjem terjatev. Tako je odkup računov zanimiv tudi za nezapadle terjatve.