Komu zaupati vodenje računovodstva?

By | 25 junija, 2017

Pri financah podjetja je potrebne veliko natančnosti in doslednosti, predvsem pa mora biti oseba, ki ji zaupamo vodenje računovodstva, precej izkušena. Vodenje računovodstva je namreč nekaj, česar se naučimo z leti prakse, samo primerna izobrazba pa ne zadostuje.

V manjših in mikro podjetjih, kjer lahko večino dela opravi administrator ali knjigovodja, ki hkrati opravlja na primer tudi tajniška dela, se običajno odločijo, da bodo vodenje računovodstva zaupali zunanjemu računovodskemu servisu. Je takšna odločitev res najboljša?

Zakaj za vodenje računovodstva uporabljati servis?

V računovodskih servisih je običajno zaposleno velja število računovodij in tudi finančnih ter davčnih svetovalcev, zato lahko računamo na to, da bodo njihove storitve vedno popolne. Ne le, da bodo opravili delo, ki je zakonsko predpisano, temveč se bomo lahko pogosto nanje obrnili tudi po nasvet – tudi takšnega, ki nam bo prinesel prihranek, ali pa preprečil, da bi nevede ravnali v nasprotju z zakonom.

Vodenje računovodstva za samostojne podjetnike in majhna ter mikro podjetja običajno prevzame računovodja, ki že ima leta izkušenj. Pod njegovim vodstvom pri delu sodelujejo tudi mlajši računovodje oziroma računovodje začetniki, ki se z njegovo pomočjo skozi prakso učijo.

Ker je zaposlenih veliko, je v računovodskih servisih povsem običajno, da se računovodje izmenjujejo na raznih izobraževanjih, nato pa novosti in praktične rešitve delijo s sodelavci. Tako vedno vedo vse, kar je treba vedeti glede sprememb. V manjšem podjetju, kjer bi imeli zaposlenega računovodjo, si tega žal ne bi mogli privoščiti – glede najbolj pomembnih sprememb bi ga že še poslali na seminar, ostale pa bi zaradi visokih cen udeležbe verjetno moral izpustiti. Tako bi se lahko pripetile tudi neljube napake.

Ne glede na to, ali boste najeli zunanje računovodstvo ali v ta namen sami zaposlili osebo, vsekakor velja, da je vodenje računovodstva potrebno zaupati osebi, ki je dosledna, natančna, poštena, poleg tega pa ima do takšnega dela veliko veselja.