Včasih je izterjava neizbežna

By | 10 aprila, 2017

Vsak izmed nas je prav gotovo že slišal za pojem izterjava, predvsem pa, če se nahajamo v poslovnih vodah ali pa kaj podobnega.

Definicija za izterjavo

Definicija izterjave bi lahko bila sledeča: izterjava dolga je postopek, pri katerem nam nekdo ali nekaj pomaga hitro in učinkovito pridobiti poplačilo za naše že opravljene storitve.

S postopkom izterjave se pogosto ukvarjajo podjetja, ki imajo ogromno znanja ter tudi izkušenj, zato k takemu poslu pristopijo premišljeno in obenem zaščitijo ugled podjetja, za katerega opravljajo naročeno izterjatev. S strankami vedno in povsod najdejo optimalne možnosti poplačila in tako ohranjajo dobro poslovno sodelovanje.

Poseben postopek pri izterjavi

Izterjava dolga tako poteka po posebnem postopku. V grobem postopek izterjave lahko napišemo v štirih ključnih korakih. Prvi korak je ta, da stranka podjetju, ki bo terjala izterjavo, v pregled pošlje račune, ki jih ni bilo na noben način mogoče izterjati; v nadaljevanju oziroma drugi korak vsebuje pregled računov in podatkov o dolžniku ter svetovanje, katera možnost izterjave bi bila za trenutno situacijo najbolj primerna; tretji korak se navezuje na posredovanje pripadajoče dokumentacije, ki izkazuje odprto terjatev, pripravijo pa tudi že izračun stroškov izbranega postopka določene terjatve; zadnji oziroma četrti korak je namenjen pričetku uradnega postopka izterjave in sprotnemu obveščanju o poteku izterjave.

Če potrebujemo postopek izterjave, se raje obrnimo na strokovnjake

Če imamo torej podjetje ali pa nam je pač nekdo dolžen in nikakor ne moremo priti do našega zasluženega denarja, potem je skrajni čas, da se povežemo s podjetji, ki lahko namesto nas opravljajo oziroma opravijo primerno izterjatev. Podjetja, ki se ukvarjajo z izterjavami, imajo veliko izkušenj ter zaposlene posebno izurjene strokovnjake, zato je bolje, da vse prepustimo njim in da sami samo od daleč, preko sprotnega obveščanja najetega podjetja, opazujemo, kaj se dogaja. To je najboljša možna rešitev, kajti pogosto se zgodi, da stvar rešujemo kar sami in najpogosteje je rezultat slabši kot pa na samem začetku reševanja.