Uspešno podjetje potrebuje dobro računovodstvo

By | 8 julija, 2016

Vsak, ki se je kdaj ukvarjal s poslom in izdal kakšen eračun oz. navaden račun se zaveda pomembnosti dobre računovodkinje. Poslovneži navadno nimajo časa in volje slediti ogromnemu številu predpisov na področju davčne zakonodaje, ki se po vrhu še stalno spreminja. Tukaj na sceno stopi dobro računovodstvo, ki poslovneža servisira z vsemi mogočimi informacijami. Obenem pa seveda skrbi tudi za vodenje poslovnih knjig, obračune plač, za oddajo odmere za DDV, oddajo letnih poročil, da so izdani eračuni pravilni itd.

Kako ločimo dobro računovodstvo od slabega?

Pri dobrih računovodkinjah še vedno velja, da dober glas seže v deveto vas. Večinoma sploh ne rabijo oglaševati, saj stranke same pridejo do njih na podlagi priporočil kolegov iz poslovnega sveta. Na srečo velja enako tudi za slabe računovodkinja, tako da so lahko potencialne stranke pravočasno opozorjene.

Vseeno pa ne škodi omeniti nekaj nasvetov, kako preverite, ali je vaša računovodkinja med tistimi najboljšimi. Eden glavnih kriterijev je pravočasnost. Ali pravočasno odda vse obračune, odmere in podobno. Ali sama komunicira s Fursom in sama reši vse morebitne malenkosti in s tem ne obremenjuje vas. Vi ste namreč najeli njo, da se bo ukvarjala z računovodskimi zadevami zato, da se boste lahko posvetili poslu, ne pa da potem delate še njeno delo.

V tem poslu je še kako pomembna natančnost, saj si pravi podjetnik ne more privoščiti šlamparije pri številkah. Zato morajo biti napake pri izračunih in eračunih takojšen rdeči alarm, da z vašo računovodkinjo morda ni vse v redu.

Ob vseh teh uradniških in skoraj robotskih lastnostih pa mora dobra računovodkinja biti tudi komunikativna in dostopna, da s stranko vzpostavi pristen poslovni odnos. Najboljše računovodkinje razumejo svoje stranke in njihove želje ter dihajo z njihovimi podjetji, ker razumejo, da je za del uspeha dobrega podjetja zaslužno tudi njihovo računovodstvo.

Če ste na podlagi zgoraj napisanih nasvetov ugotovili, da vaša računovodkinja ni med najboljšimi, vam predlagamo, da jo čim prej zamenjate.