Normirani s.p. ima svoje prednosti.

By | 26 junija, 2016

Odločili ste se za samostojno pot. Čestitke. Pred vami je naslednji izziv. Katero obliko izbrati? Če ste finančno omejeni, potem je najboljša rešitev za vas oblika samostojnega podjetnika, krajše s.p.. Vendar pozor. Obstajata dve obliki. Če ste se že kaj zanimali, ste gotovo zasledili izraze kot so navadni in normirani s.p. V čem je razlika?

Samostojni podjetnik normiranec, je oblika za katero, tako kot pri navadnem, ni potrebnega ustanovitvenega kapitala oziroma stroškov z ustanovitvijo podjetja ni. Tudi mesečni prispevki so popolnoma enaki. Ugodnost, da imate prvo leto popust pri zavarovanju, pa je prav tako pri obeh prisotna. V čem je potem razlika?

Bistvena razlika normirancev je v tem, da imajo 80 odstotkov vseh prihodkov zabeležene kot strošek, 20 % pa se beleži kot dobiček. Vemo pa, da je osnova za obdavčitev dobiček. Le tega ugotovimo kot razliko med prihodki in odhodki. Na dobiček se potem zaračuna davek, ki se plača v višini 20 %. V praksi pa to pomeni, da vsak mesec ali na koncu leta plača podjetnik le 4 % davka na vse svoje prihodke. Poleg tega vam ni potrebno imeti računovodskega servisa, ker ni potrebno zbiranje računov. No, vseeno se lahko določite za računovodski servis, kajti tam vam lahko ustrezno svetujejo.

Kaj pa ponuja navadni s.p. Pri navadnem s.p.-ju pa plačate davek glede na dejanske prihodke, torej na vsak izdan račun.

 

Davčna stopnja je zabeležena v kategorijah, in sicer od 16 % pa vse do 50 %. Prednost navadnega s.p.-ja je v tem, da imate posebne olajšave. Z njimi si lahko nižate davčno osnovo. V kolikor ste novi na trgu podjetništva in ne pričakujete visokih prihodkov, je za vas najboljša metoda navadni s.p.. Skozi čas pa lahko »presedlate« iz ene v drugo obliko.

businessman-449927_1280