Kaj je elektronski račun?

By | 22 marca, 2019

Elektronski račun je vrsta dostopnega računa, ki ga registrirate za uporabo na spletu ali na spletni strani z uporabo varne tehnologije. Omogoča vam registracijo, dostop, spreminjanje in posodabljanje računa, ki ga imate pri podjetju ali organizaciji.

Prednosti elektronskega računa

Elektronski račun lahko upravljate kjerkoli, dokler imate internetno povezavo. To vam prihrani veliko časa in truda, uporaba je zelo enostavna in priročna. Zato ker lahko kadar koli dostopate do računov, dobite informacije o denarju v računih v realnem času.

Informacije o računu v realnem času – ker lahko kadar koli dostopate do računov, lahko dobite ažurne informacije o denarju v računih v realnem času. To vam bo omogočilo, da bolje upravljate svoj denar in pridobite največ iz različnih računov, obrestnih mer in storitev, ki jih nudi banka.

Elektronski račun vam tudi omogoča prenašanje denarja med računi pri isti finančni ustanovi. Te prenose lahko storite kadarkoli in kjerkoli,  ter se opravijo skoraj takoj. Tudi prenos na druge finančne institucije je lažji in varnejši, saj vam ni treba nositi denarja.

Prednost je tudi avtomatsko plačevanje računov. Z avtomatskim plačevanjem računov lahko avtomatizirate plačevanje mesečnih računov.

Večina spletnih bank poskuša uporabiti čim manj papirja. Večina izjav in dopisovanja poteka preko spleta, kar zmanjšuje količino papirja, ki se uporablja in pošilja. To tudi zmanjša stroške spletne banke.

Poleg naštetega imate tudi možnost preverjanja hipoteke, posojil, bančnih izpiskov in morebitnih naložb, ki so povezane z vašim računom

Varnost elektronskega računa

Dostop do vašega elektronskega računa na spletu je na splošno varen, če poskrbite, da boste pri transakciji vnesli vse prave podatke. Dobro je da upoštevate naslednja pravila:

Pogosto preverite svojo izjavo in banki sporočite vsako nenavadno dejavnost.

Ne odgovarjajte na e-poštna sporočila, ki zahtevajo osebne podatke ali gesla, ter ne pozabite se odjaviti iz vaše spletne bančne seje.

Za dostop do bančnega računa uporabljajte samo varne povezave Wi-Fi. Javne povezave Wi-Fi pogosto niso varne, zato jih ne uporabljajte za bančništvo ali nakupovanje. Če ste na poti z mobilnim telefonom ali tabličnim računalnikom, je varnejša uporaba povezave 3G ali 4G.

Naj bo vaš operacijski sistem in protivirusna programska oprema posodobljena, ter previdno izberite gesla. Ustvarite jih tako, da združite tri naključne besede in ne uporabite istega za različne račune.