Elegantni POS sistemi

By | 13 decembra, 2016

Če želimo, da bodo stranke zadovoljne, delo pa potekalo kar se da hitro, moramo celoten proces optimizirati tako, da bo potekal brez zapletov. Posebej pomembno je, da je eleganten zadnji korak – obračun in plačilo. Na srečo z modernizacijo poslovanja ni več potrebe po ročnem računanju in pisanju računov, prav tako se vse manj plačuje s kovanci in bankovci, kar pomeni, da se nakupi in plačila opravijo hitro in brez težav. Posebej pomembni so v tej fazi POS sistemi, ki s široko funkcionalnostjo povezujejo različne sisteme, ki skrbijo za tekoče poslovanje.

Funkcionalnost POS sistemov

V prvi vrsti POS sistemi omogočajo plačevanje za prodane izdelke ali opravljene storitve. Nekaj komplikacij je na tem področju prinesla uvedba davčnih blagajn, ki pa naredijo POS sisteme le še pomembnejše – ti namreč zdaj skrbijo tudi za davčno potrjevanje računov, če se uporaba davčne blagajne seveda zahteva v določenem primeru. Takšni sistemi pa ne skrbijo le za izdajanje računov, temveč v ozadju spremljajo in nadzorujejo delovanje celotnega poslovnega mehanizma. Dober POS sistem bo sledil zalogi v skladišču, spremljal bo cene in upošteval morebitne akcije in popuste, na koncu bo omogočil plačilo z različnimi plačilnimi sredstvi in poskrbel za varno shranjevanje podatkov v računalniški oblak.

Seveda pa so POS sistemi na voljo v vseh mogočih izvedbah – od tistih povsem osnovnih, ki skrbijo le za račune, do celovitih sistemov, ki imajo pod kontrolo vsako podrobnost poslovanja. Tako se razlikujejo tudi v prilagodljivosti in uporabnosti v določenih situacijah. V zadnjem času je posebej očitna potreba po mobilnih blagajnah, kar pomeni, da mora sistem učinkovito in zanesljivo delovati na tabličnih računalnikih in celo pametnih mobilnih telefonih, z davčnimi blagajnami pa je treba vedno skrbeti za povezavo z internetom.

Izbira POS sistema lahko torej močno vpliva na potek poslovanja. Nenazadnje tudi s svojo ceno – na voljo so celo brezplačni sistemi, na drugi strani pa tudi takšni, ki zahtevajo znatno investicijo.