Totalna proteza ali implantati za zdravljenje brezzobosti?

By | 2 maja, 2020

Totalna proteza se v zobozdravstvu največkrat uporablja za zdravljenje brezzobosti oziroma v primerih, ko pacient v ustni votlini nima več niti enega zdravega zoba, na katerega bi zobozdravnik lahko namestil zobno protetiko, kot je na primer zobni mostiček ali pa bi se vrzel med zobmi zapolnila z vsadkom.

Totalne zobne proteze pokrivajo oziroma so nameščene po celotni dolžini spodnje ali zgornje čeljusti oziroma čeljustnega grebena ter pri tem nadomeščajo vse zobe. Pomembno je, da je ta protetični nadomestek izdelan po meri v zobotehničnem laboratoriju, saj se mora optimalno prilagoditi ustni votlini. Za boljši oprijem nekatere proteze tudi pokrivajo ustno nebo. A vendarle, ali lahko brezzobost zdravimo tudi z zobnimi implantati in kakšne so prednosti?

Ali totalna proteza nudi stabilnost?

Odgovor na vprašanje o stabilnosti celotne proteze se skriva v obliki protetike in namestitvi. Ta vrsta zobnih protez je le naslonjena na dlesni, pri čemer zaobjema in zapolnjuje čeljustni greben. Ker se velikokrat rado dogodi, da protetika med prehranjevanjem ali govorjenjem pade iz ust ali pa se sname iz površine dlesni, si pacienti kupujejo posebne gele in lepila.

Lepila lahko za nekaj ur poskrbijo za boljšo stabilnost proteze, vendar je potrebno postopek mazanja večkrat ponoviti. Na drugi strani pa so implantati pričvrščeni v čeljustno kost in nadomeščajo zdravo korenino zoba, zato nudijo optimalno stabilnost.

Totalna proteza ali delna proteza podprta z vsadki?

V primeru zdravljenja brezzobosti imajo pacienti na voljo tri rešitve, pri čemer je potrebno upoštevati tudi diagnostiko stanja dlesni in zob, ki jo opravi zobozdravnik protetik ali implantolog. Med te dentalne rešitve spadajo:

  • Celotne proteze
  • Delne zobne proteze, ki so podprte z implantati. Pri tem zobozdravniki uporabljajo metodo all on 4, kar pomeni, da protezo podpirajo le štiri vsadki, dva na zgornji in dva na spodnji čeljusti.
  • Vse zobe nadomestijo zobni vsadki brez proteze. Ta metoda je primerna za paciente, ki nimajo težav s parodontozo ali izgubo čeljustne kosti.

Zobna protetika in ustna higiena

Ustrezna ustna higiena podaljšuje življenjsko dobo vsake zobne protetike. Pri tem pa imajo implantati veliko prednost, saj pacienti lahko enostavno vzdržujejo ustno higieno s ščetkanjem in nitkanjem zob, kot bi to počeli pri zdravih zobeh.

Na drugi strani pa totalna proteza zahteva več vloženega truda v vzdrževanje ustne higiene, saj je potrebno protetiko vsak dan posebej očistiti iz vseh strani, čez noč pustiti v vodi z dodano tekočino in odstranjevati ostanke lepil na notranji strani.