Paradontolog v Ljubljani za zdravljenje bolezni dlesni

By | 17 avgusta, 2020

Če imate težave z boleznijo dlesni oziroma parodontozo, tedaj vam bo paradontolog v Ljubljani s kirurškim in ne kirurškim zdravljenjem pomagal, da boste lahko sanirali otečene in vnete dlesni, pri čemer je v storitev zajeta tudi diagnostika, po potrebi pa zobozdravnik opravi tudi pričvrstitev zobnih vsadkov.

Pri iskanju najbolj ustreznega zobozdravnika, ki deluje v zasebni ordinaciji ali v ambulanti v okviru javnega zdravstva, je dobro vedeti, koliko izkušenj ima parodontolog oziroma koliko časa že deluje kot specialist na tem področju. Morda vas bo k specialistu napotil osebni splošni zobozdravnik, ali pa boste morali specialistično ambulanto najti sami. V vsakem primeru je pri povpraševanju v posamičnih ambulantah dobro imeti pripravljena vprašanja, ki vam bodo pomagala pri izbiri.

Katere storitve nudi paradontolog v Ljubljani?

Morda vam je že splošni zobozdravnik postavil diagnozo bolezni dlesni, vendar zdravljenje pa boste morali opraviti pri specialistu. Pri izbiri najbolj ustreznega zobozdravnika v prestolnici se je dobro pozanimati, ali nudi vse storitve, ki bi jih morda potrebovali pri zdravljenju zob. Med te storitve spadajo:

  • Gingivektomija oziroma zdravljenje gingvitisa
  • Zmanjšanje žepov: odstranjevanje bakterij, ki se nahajajo v tkivih na dlesnih in ob čeljustni kosti
  • Kirurški poseg za regeneracijo vnetih dlesni
  • Cepljenje mehkih tkiv: prekrivanje izpostavljene korenine zoba, da se zmanjša občutljivost dlesni
  • Pričvrstitev implantatov: zobozdravnik pričvrsti vijake v čeljustno kost. Vijaki se nato zlijejo s kostjo in dlesnimi, nato pa zobozdravnik namesti abutment in zobno krono. 

Kakšno diagnostiko nudi paradontolog v Ljubljani?

Pri izbiri ustreznega specialista za zdravljenje bolezni dlesni in implantološko zdravljenje zob je pomembno vedeti, kakšne diagnostične postopke nudi, saj so le-ti ključnega pomena pri zdravljenju in zato, da zobozdravnik lahko določi plan zdravljenja. Pri tem zobozdravnik ne pregleda le stanja zob, dlesni in kosti, temveč tudi vrat, glavo, grlo in čeljust, še posebej, če bo opravil bolj zahtevne posege, ki vključujejo kirurške operacije.

Med bolj pomembnimi diagnostičnimi postopki je periapični rentgen, ki prikazuje celoten zob od vrha oziroma zobne krone do konca korenine v čeljusti. Hkrati nakazuje vzorec in količino izgubo kosti okoli vsakega zoba. Diagnoza stanja okoli korenine zob je pomembna tudi iz vidika, če se boste odločili za zdravljenje z implantati, pri čemer vam bo zobozdravnik predstavil različne možnosti v kombinaciji z drugo protetiko ter blagovne znamke vsadkov, ki so na voljo.

Povpraševanje po cenah zobozdravstvene storitve

Pri povpraševanju v izbranih zobozdravstvenih klinikah se je dobro pozanimati tudi o ceni zdravljenja. Če boste izbrali zasebno ordinacijo, boste najverjetneje vse storitve in materiale plačali iz svojega žepa, pri zobozdravnikih s koncesijo ZZZS pa boste za določene storitve plačali sami, določene storitve pa krije zavarovalnica oziroma osnovno zavarovanje. Predvsem kar se tiče zdravljenja zob z implantati, so storitve plačljive. Če se boste odločili za zobno protezo, pa so potrebna določena doplačila.

Če se boste odločili za zdravljenje z zobnimi vsadki, vam mora paradontolog v Ljubljani predstaviti različne možnosti in cene za posamezen implantat. Hkrati se je dobro pozanimati, kakšna je kakovost vsadkov, ali proizvajalec nudi garancijo, kolikšna je pričakovana življenjska doba materialov, kolikšna je cena, če se odločite za all-on-4 metodo zdravljenja in drugo.