Klasični faktoring je lahko najboljša možnost financiranja

By | 22 julija, 2021

Pri upravljanju poslovanja podjetja imamo veliko dela predvsem z zagotavljanjem sredstev za sprotno poravnavanje vseh obveznosti in financiranje razvoja. Klasični faktoring priskoči na pomoč podjetnikom, ki želijo zmanjšati tveganje za likvidnostni krč, vedno bodo na voljo sredstva, ki jih lahko porabimo za poslovno rast in razvoj. Še posebej dobra je ta rešitev torej za tista podjetja, ki se pripravljajo na širitev ponudbe ali na vstop na nove trge, a prav tako je dobrodošla zaloga likvidnih sredstev za druga podjetja, ki želijo poslovati brez nepotrebnih omejitev.

Dodatna prednost je ta, da klasični faktoring deluje praktično samodejno, brez kakšnega posebnega dela ali stroškov s strani podjetja. Bo pa treba za takšno izkušnjo najprej najti dobrega faktorja, ki ponuja tovrstne storitve, ter z njim skleniti ugodno sodelovanje.

Faktorji, ki ponujajo klasični faktoring

Te storitve so na voljo pri finančnih strokovnjakih, ki jih lahko najdemo kar preko interneta. A pozor, vedno mora biti ponudba za klasični faktoring pripravljena tako, da je kar se da prilagojena dotičnemu podjetju, saj gre za finančni instrument, ki deluje na podlagi poslovanja podjetja. Potrebujemo torej prilagodljivega faktorja, ki bo znal pripraviti najboljše rešitve v dani situaciji.

Kar preko spleta lahko pobrskamo po primerni ponudbi. Pozorni smo tudi na pogoje, ki jih postavljajo faktorji, predvsem trije posebej izstopajo:

  • Določen obseg prometa na letni ravni
  • Ustrezna boniteta kupcev
  • Predvideni roki plačil za kupce

Od teh dejavnikov je odvisna tudi cena za klasični faktoring.

Cena za klasični faktoring

Faktoring je praviloma zelo ugodna storitev, ki je pravzaprav ni treba posebej financirati. Denar za te storitve namenimo neposredno iz prodaje. Plačila od kupcev prejme faktor, ki del tega zneska zadrži kot provizijo za svoje storitve. Kakšni bodo torej predvideni stroški?

Cena za klasični faktoring je odvisna od zgoraj omenjenih dejavnikov. Za večje obsege terjatev, ki jih namenimo za faktoring, lahko pričakujemo ugodnejšo ceno. Prav tako bo cena nižja, če imamo kratke plačilne roke in zanesljive kupce. V praksi to pomeni, da lahko dosežemo zelo ugodne cene, recimo 1 % zneska oddanih terjatev. Cena je lahko višja pri daljših plačilnih rokih in manjšem obsegu poslovanja, a še vedno se recimo vrti okoli 3 %, kar je ugodno za praktično vsako podjetje, ki dokaj uspešno posluje. Tako ali tako pa se ta procent preprosto odšteje od prihodkov, torej storitve ni treba dejansko plačevati.

Za katera podjetja je klasični faktoring najboljša izbira?

Klasični faktoring seveda ni edina možnost za financiranje poslovanja. Prav tako se lahko odločamo za nekatere alternative, v katerih prav tako prepoznamo določene prednosti. Predvsem so to bančni krediti, pri katerih hitro in zanesljivo pridemo do večje zaloge likvidnih sredstev. A ta možnost je načeloma bolj ugodna za večja podjetja, medtem ko bodo faktoring raje izkoristila manjša podjetja. Predvsem so to izvozniki, start-upi in druga podjetja, ki morajo biti zelo fleksibilna pri svojem razvoju. Lahko pa klasični faktoring izkoristijo tudi druga podjetja, ki uspešno poslujejo in želijo imeti vedno na razpolago likvidna sredstva za investicije in druge potrebe pri poslovanju.