International faktoring za izvozna podjetja

By | 28 aprila, 2021

Za izvoznike so še posebej značilne težave s hkratnim vzdrževanjem likvidnosti in konkurenčne ponudbe, zato so storitve, kot je international faktoring, še kako dobrodošle. Nudijo namreč vir financiranja za poslovanje na tujih trgih, s katerim bo opravljanje izvozne dejavnosti bistveno bolj fleksibilno in konkurenčno. Morda se prav faktoring izkaže za ključno pomoč na poti do uspeha na tujih trgih, zato se priporoča tako izkušenim izvoznim podjetjem kot novim izvoznikom, pravzaprav tudi tistim, ki se šele pripravljajo na vstop na tuje trge. Navsezadnje prav v začetnih fazah potrebujemo nekaj več likvidnih sredstev in nekaj dodatne fleksibilnosti pri lansiranju svojih izdelkov ali storitev.

Prav international faktoring se lahko izkaže za idealno rešitev, še posebej za mala in srednje velika podjetja, ki ne morejo računati na široko izbiro med možnostmi financiranja poslovanja. Enake storitve s pridom koristijo tudi druga podjetja, vsekakor gre za preverjeno rešitev, ki je v veliko pomoč pri financiranju uspešnega poslovanja.

Kako pomaga international faktoring?

Faktoring v vsakem primeru deluje tako, da zagotavlja takojšnje financiranje odprtih nezapadlih terjatev. Pravzaprav gre za odkup terjatev s takojšnjim plačilom. Prav pri izvoznikih se to izkaže za veliko prednost z ogromnim potencialom.

Pri poslovanju s tujimi strankami moramo biti veliko bolj prilagodljivi, kar se kaže predvsem v daljših rokih zapadlosti računov in večji fleksibilnosti pri plačilnih pogojih. Morda bo treba sprejemati plačila v tujih valutah, naletimo pa lahko še na druge težave, recimo zamude in neplačila, kar moramo reševati pri organih v tujini. Že upravljanje terjatev je za izvoznike lahko velika nadloga, international faktoring pa na tem področju predstavlja veliko razbremenitev. Faktor namreč prevzame upravljanje terjatev že ob odkupu, takrat je znesek tudi plačan. Izvoznik torej nima dela s terjatvami in takoj prejme denar, ki mu ga dolgujejo kupci, ne glede na dolge plačilne roke.

International faktoring z največjim potencialom

Na ta način najdemo velik potencial, če ga znamo izkoristiti. Kupcem lahko ponudimo dolge plačilne roke in ugodne pogoje, ne da bi morali zato dolgo čakati na plačila. Poleg tega imamo stalno na voljo likvidna sredstva, ki jih uporabimo za poplačilo dobaviteljev, plačilo plač in drugih obveznosti ali pa za razvoj ponudbe in širitev na tujih trgih. Vsekakor je fleksibilnost, ki jo imamo z zanesljivim virom likvidnih sredstev, velika prednost za vsakega izvoznika, še posebej za manjša podjetja, ki želijo na ta način doseči svoj potencial in se uveljaviti na tujem trgu.

Ponudniki za international faktoring

Zelo pomembno pa je, da za international faktoring izberemo zanesljivega in izkušenega ponudnika. Poslovanje na tujih trgih namreč prinaša nekatere specifične izzive, na katere morajo biti pripravljeni tudi ponudniki finančnih storitev, ne le izvozniki sami. Navsezadnje bo faktor prevzel upravljanje terjatev in spremljevalne dejavnosti v interakciji s kupcem, morda tudi s kakšnimi potencialnimi zapleti v tujini. Z dobrim zavarovanjem se izvoznik nima česa bati in je odkup terjatev brez tveganja, a na strani faktorja se vseeno lahko pojavijo težave, če ponudnik ni pripravljen na takšne izzive. Vsekakor se splača izbrati uveljavljeno in izkušeno podjetje, ki nudi prav international faktoring za izvoznike.