Faktoring odkup terjatev za izvoznike

By | 7 avgusta, 2021

Izvozniki so pri svojem poslovanju še bolj dovzetni za razne težave, ki jih prinaša plačilna disciplina, zato je faktoring odkup terjatev za takšna podjetja vsekakor izvrstna priložnost. Omogoča jim suveren nastop na tujem trgu, ne da bi se morali pri tem soočati s tveganji in izgubami. Predvsem pa se na ta način izognejo likvidnostnemu krču, ne da bi pri tem svojim kupcem krajšali plačilne roke ali zaostrovali plačilne pogoje. Pri poslovanju v tujini so te in druge odlike faktoringa odločilna konkurenčna prednost, s katero bo lažje uspešno poslovati.

Nekateri faktorji so dovolj prilagodljivi, da so njihove storitve izvoznikom res pisane na kožo. Morda bo v ponudbi izvozniški faktoring, ki je posebej prilagojen za takšna podjetja. Še vedno je faktoring odkup terjatev, a s svojimi odlikami še posebej koristi prav izvoznikom.

Kako bodo izvozniki izkoristili faktoring odkup terjatev?

Praktično vsaka običajna prednost faktoringa odgovarja tudi izvoznikom, ki bodo te storitve koristili pri poslovanju s tujimi kupci.

  • Faktoring nudi hitro dostopno zalogo likvidnih sredstev. Za uspešen vstop na tuji trg je pogosto potrebna večja investicija, pri poslovanju s tujimi kupci pa se vedno splača imeti tudi dosti rezerve. Tako bo na negotovem trgu lažje uspeti.
  • Tuji kupci potrebujejo več prilagodljivosti pri izvedbi plačil. Faktoring odkup terjatev nudi dolge plačilne roke, lahko tudi plačilo v lokalni valuti. Izvoznik lahko zato tujim kupcem predstavi veliko bolj atraktivno ponudbo.
  • Faktoring s popolno storitvijo odpravlja tveganje v primeru zamud in neplačil. Nismo torej odvisni od plačilne discipline kupca, dodaten plus pa je ta, da faktor prevzame tudi upravljanje terjatev. Poslovanje s tujimi kupci bo torej povsem enostavno in brez tveganja.
  • Z zalogo likvidnih sredstev lahko izvoznik pričakuje ugodnejše cene pri dobaviteljih, ki nudijo popuste za takojšnja plačila. Prav tako je podjetje vedno pripravljeno na investicije in lahko izkoristi priložnosti za rast in razvoj.

To so le nekatere izmed prednosti, ki jih bodo preudarni izvozniki izkoristili, če se odločijo za faktoring odkup terjatev.

Faktoring odkup terjatev izvoznike močno razbremeni

Pogosto se faktoring obravnava le kot finančni instrument, s katerim hitro pridobivamo sredstva iz prodaje. A v resnici ima še mnoge druge prednosti, ki se kažejo v odlični izkušnji pri poslovanju v tujini. Faktor prevzame upravljanje terjatev in sam skrbi za pridobivanje plačila, prevzame tudi odgovornost za opominjanje in ukrepe v primeru neplačil. Prav tako z izbiro zanesljivega faktorja dobimo tudi možnost asistence v tujini, ki nudi dodatno pravno varnost, svetovanje in ukrepanje v primeru težav ter druge oblike pomoči, ki se pri vstopu na nov trg izkažejo za nepogrešljive.

Faktoring odkup terjatev z minimalnimi stroški

Pri poslovanju v tujini je treba paziti na vsak evro oziroma na vsak ekvivalent evra v tuji valuti. To pomeni, da se bodo izvozniki tudi za faktoring odločili le po tehtnem premisleku o stroških. A tu se izkaže še ena izmed prednosti, ki jih ima faktoring odkup terjatev – stroški so izjemno nizki, morda le 1 %, financirajo pa se lahko enostavno kar ob odkupu terjatve neposredno iz prodaje.