Factoring v primerjavi z drugimi finančnimi instrumenti

By | 7 novembra, 2019

Verjetno ste že kdaj slišali za pojem factoring. Gre za finančno storitev, ki se jo čedalje bolj uporablja. Gre za storitev, ki jo ponujajo nekateri ponudniki. Namen je omogočiti podjetnikom čim prejšnji dotok finančnih sredstev, ko je to potrebno. Tako se izboljšajo možnosti za uspešno poslovanje, saj si podjetje izboljša finančni tok. Katere opcije so sicer še na voljo podjetnikom, ko potrebujejo več finančnih sredstev? S katerimi instrumenti si lahko pomagajo?

Prednosti factoring

Ena izmed največjih prednosti te metode financiranja je v tem, da se jo lahko poslužujejo tudi mlada podjetja. Ta namreč še nimajo veliko kapitala, kar je lahko velika ovira, če bi storitev želela opraviti pri banki. Ne izpolnjujejo namreč še pogojev za tovrstno financiranje, zato je lahko pridobitev posojila in kredita na tak način nemogoča.

V nasprotnem primeru za factoring ni nobenih ovir. Ponudnik tovrstnih storitev bo rade volje podprl tudi mlada podjetja. Gre pa za storitev, ki temelji na predčasnem odplačilu terjatev. Pogoj za koriščenje storitve je torej imeti določeno število izstavljenih računov, ki naj bi jih poplačale vaše stranke, vendar je rok plačila zamaknjen, zato do plačila še ni prišlo. Pri nekaterih storitvah in dobavah se namreč lahko odlog plačila zavleče za nekaj tednov ali mesecev. Kljub temu, da je podjetje že opravilo neko storitev, pa poplačila še ni dobilo. To zna biti velik problem, saj lahko pride do primanjkljaja finančnih sredstev in s tem do zastoja v poslovanju podjetja.

Ena izmed prednosti factoringa je torej ta, da se ga lahko poslužuje skoraj vsak. Druga je to, da je provizija relativno nizka – le nekaj odstotkov celotnega zneska. Do izplačila denarja pride že v nekaj urah ali najkasneje v nekaj dneh, zato si lahko podjetje precej hitro finančno opomore. Tako se podjetje ne zadolži in mu ni potrebno še nekaj časa odplačevati za storitev, ampak enostavno dobi sredstva in posluje naprej. Ponudniki zdaj ponujajo možnost, da se celoten postopek opravi prek spleta, kar je še dodatna olajšava.