Si želite postati poročni fotograf?

By | januar 16, 2018

Poroke so prav posebni dogodki, polni ljubezni, čustev in veselja. Poročni fotograf je tisti, katerega naloga je, da vse to dokumentira. Fotografije z obreda za par predstavljajo dragocene spomine. Kljub navidezni mamljivosti takega poklica pa ni vse tako preprosto. Poročni fotograf mora za kvalitetno opravljanje dela obvladati številne veščine. Popravnega izpita ni.

Rokovanje z opremo

V prvi vrsti je za ta poklic pomembno, da znate odlično rokovati s fotoaparatom in z zamenjavami leč po potrebi. Opremo morate znati hitro menjati, spreminjati nastavitve na način, da se kar najbolj prilagodite danim svetlobnim razmeram in da fokusirate tiste osebe in objekte, ki so v danem trenutku ključnega pomena.

Komunikacija z ljudmi

Poročni fotograf ima samo eno možnost, da naredi odlično fotografijo, zato je to delo primerno le za najbolj zverzirane fotografe, ki imajo na tem področju že veliko znanja in praktičnih izkušenj. Poleg tega je za opravljanje tega poklica pomembno, da ste dobri pri komuniciranju z ljudmi. To je pomembno že na sestanku, ki ga imate s parom še pred poroko. Ženina in nevesto morate znati prepričati o svojih sposobnostih in zanesljivosti. Na samem dogodku, v množici ljudi pa je prav tako pomembno, da znate navezati stike z ljudmi.

Raznolikost kadrov

Delo poročnega fotografa je zelo razgibano. Po eni strani je veliko takih prizorov, kjer se udeleženci nastavijo kameri in jih ni težko dobiti v objektiv. Po drugi strani pa morate znate ujeti dobre fotografije med gibanjem (npr. prvi poročni ples). Morate se specializirati tako za fotografiranje na prostem kot v zaprtih prostorih, saj je običajna poroka kombinacija obojega.

Organizacijske sposobnosti

Za opravljanje dela poročnega fotografa so ključnega pomena tudi dobre organizacijske sposobnosti. Morate natančno vedeti, kakšen je predviden potek dogodkov čez cel dan in ob pravem času ujeti ključne. Po drugi strani pa lahko pride tudi do nepričakovanih zamud in spremembe plana, zato morate biti pripravljeni na vse.

Oglaševanje

Ključnega pomena pri tem poklicu pa je tudi dobro oglaševanje. Morate se znati predstaviti, promovirati. Pomembno je, da skrbno shranjujete najboljše fotografije, ki ste jih naredili, in naredite posebno zbirko, ki bo služila kot predstavitveno gradivo za nove stranke. Dobro je, da izdelate zanimivo spletno stran, da se predstavite na družabnih omrežjih, poleg tega pa poskrbite za to, da se bo dober glas o vas širil sam od sebe s strani zadovoljnih strank.

Vir: theartcareerproject.com