Kako oditi z delovnega mesta, ki vam ne ustreza (več)?

By | oktober 9, 2017

Marsikdo lahko na določeni točki ugotovi, da mu njegova služba predstavlja samo še odpor in stres. Vseeno je idejo o prekinitvi trenutnega delovnega razmerja pametno dobro pretehtati in v primeru, če ugotovimo, da je odpoved res edina rešitev, to izpeljati na primeren način.

Pretehtati odločitev

Preden se odločite za zapustitev trenutnega delovnega mesta, je priporočljivo narediti vse, kar je v vaši moči, da bi situacijo uredili na drugačen način. Premislite, kaj je tisto, kar vas res onesrečuje (odnosi med sodelavci, odnos med šefom in vami, višina plače, urnik dela itd.). Ko enkrat ugotovite, katere točke so kritične, se zmenite za sestanek s šefom in se skušajte dogovoriti z njim, če je možno, da najdeta rešitev za nastale probleme.

V primeru, ko rešitve ni, pretehtajte vse prednosti in slabosti zdajšnjega delovnega mesta. Razmislite, kakšne možnosti imate, da boste na novem delovnem mestu res bolj zadovoljni, kot ste zdaj. Zavedajte se, da v primeru, če boste dali odpoved, nekaj časa mogoče ne boste imeli prihodkov. Kako boste shajali s tem? Kakšen načrt boste naredili, da se izognete finančnih težavam? Če je možno, novo službo iščite že v času, ko ste zaposleni na delovnem mestu, s katerega želite oditi.

Priprave na menjavo delovnega mesta

Iskanje nove službe si lahko organizirate še v času, ko ste zaposleni na zdajšnjem delovnem mestu. Nadgradite profil na LinkedIn-u in se povežite s podjetji, za katera bi radi delali. Pregledujte oglase, hodite na razgovore. Za formuliranje prošenj si vzemite čas in jih kar se da kvalitetno napišite. Na razgovore hodite pripravljeni in v mislih vadite odgovore na pričakovana vprašanja.

Če bi se radi nekomu zaupali glede problemov na delovnem mestu, se zaupajte prijateljem in družinskim članom. O teh temah raje ne govorite sodelavcem, ker nikoli ne morate biti prepričani, da se informacije ne bodo razširile do drugih oziroma da kdo ne prisluškuje pogovoru.

Poskrbite za to, da boste varno shranili vse dokumente in zapisnike, vezane na zdajšnje delovno mesto. Podatke, ki jih ne želite deliti z drugimi, prenesite na svojo elektronsko pošto, gradivo, vezano na opravljanje dela, pripravite za vašega naslednika, da se bo lažje vpeljal v način dela.

Odpoved

Ko odhajate s trenutnega dela, naredite to profesionalno. Ne pljuvajte po šefu in sodelavcih, ampak se poslovite na spodoben način. Če se le da, vsaj 2 tedna prej obvestite šefa o svoji nameri. Lahko napišete tudi zahvalno pismo za vse, kar ste se naučili na tem delovnem mestu. Lepo je, če odpoved izročite šefu osebno. Prosite ga za to, da vam napiše priporočila. Ne omenjajte nič v zvezi z novo službo.

 

Vir: business.tutsplus.com