Delodajalci morajo zaposlenim zagotoviti dovolj pitne vode na delovnem mestu

By | september 26, 2017

Ljudje preživimo večino svojega časa na delovnem mestu, zato je pomembno, da se tam dobro počutimo. Še posebej v času visokih temperatur je treba poskrbeti, da se ne pretirava s fizično aktivnostjo, da popijemo dovolj vode in čas preživimo v hladnejših prostorih. Da zaposleni popijejo dovolj vode je sicer treba poskrbeti čez celo leto. Aparat za vodo je odlična priložnost, da zaposlenim zagotovimo zadostno količino kakovostne vode.

Na Češkem je uzakonjeno, da morajo delodajalci zaposlenim med delovnim časom zagotoviti dovolj vode v času visokih temperatur. Če se tega ne držijo, je za kršitev predpisana denarna kazen. Ta predpis velja v primeru, ko se temperatura zraka dvigne nad 34°C. Odvisno od težavnosti dela naj bi voda vsebovala tudi določen delež mineralov, ki še dodatno zavirajo izločanje vode iz telesa.

Napotki za zdravstveno varstvo zaposlenih v času vročine

V času vročine naj bi se tudi skrajšalo ali premaknilo delovni čas na ure, ki niso tako obremenilne z vročino. To še posebej velja za delavce, ki delajo na prostem. Pitna voda naj bi v tem primeru imela okoli 26°C. Za zaposlene v pisarnah in drugih notranjih prostorih naj bi voda imela temperaturo okoli 16°C in naj ne bi vsebovala sladkorja. Pri tem naj bi zaposleni, ki delajo v prostorih, spili vsaj 1,5 l vode v 8-urnem delavniku, delavci na prostem pa tudi več kot 2,5 l vode. Ugotovljeno je bilo namreč, da v času vročine zaposleni v notranjih prostorih izgubijo okoli 1 l vode v 8 urah, delavci na prostem pa tudi do 7 l.

Posledice pomanjkanja vode

Pomanjkanje vode lahko povzroči blage ali resnejše zdravstvene težave. Najpogostejši so glavoboli, problemi s prekrvavitvijo in težave s koncentracijo. Posledično lahko zaradi navedenega upade tudi delovna učinkovitost, kar je slabo za količinsko in kakovostno opravljanje zastavljenega dela v podjetju.

Klima

Pozornost je treba nameniti tudi pravilni uporabi klime. Temperatura v pisarnah namreč ne sme biti prenizka. Razlika med zunanjo in notranjo temperaturo naj ne bi bila višja od 5 oziroma 6°c.

 

Delodajalci naj tudi v hladnejšem obdobju leta zaposlenim zagotovijo dostop do zadostne količine pitne vode. Aparat za vodo je odlična priložnost, da poskrbite za dobro počutje in zdravje svojih delavcev.

 

Vir: jobspin.cz